سانجاکِلَر (Sancaklar) مسجدی با طراحی مدرن و متفاوت است که در محله بیوک‌چک‌مجه (Büyükçekmece) در حومه استانبول قرار دارد.

معمار این بنا اِمره آرولات (Emre Arolat) نام دارد. او در سال ۲۰۱۸ برای طراحی خلاقانه مسجد سانجاکِلَر جایزه معماری ریبا را از آن خود کرد. آرولات درباره ایده نوآورانه خود برای طراحی مسجدی چنین مدرن و متفاوت می گوید: «هدف اصلی فاصله گرفتن از سنت های رایج معماری مساجد و پرداختن به جوهره اصلی فضای مذهبی بوده است.»

پروژه در چشم‌اندازی دیدنی واقع شده است و بزرگراهی پر رفت و آمد بین این مکان دیگر اماکن اطراف فاصله ایجاد کرده است. دیوارهای بلندی که فضای سبز اطراف حیاط فوقانی مسجد را احاطه کرده، مرزی میان هرج و مرج دنیای بیرونی و فضای آرام حریم مسجد پدید آورده است. تنها عناصر معماری قابل رؤیت از بیرون، سایبان بتنی وسیعی است که از فضای سبز اطراف جدا شده و مکعب مستطیل مرتفعی، که مناره مسجد به شمار می رود. ساختمان در گودی تپه و زیر سایبان قرار دارد. مسیر دسترسی به سازه از طریق پلکانی سنگی تعبیه شده است که حیاط فوقانی را به در ورودی متصل می کند. گیاهانی که در اطراف پله ها روییده اند، این دو فضا را در چشم انداز اصلی ادغام کرده اند. بنای مسجد کاملاً با موقعیت طبیعی منطقه هماهنگ و سازگار است و وقتی فردی از شیب طبیعی تپه مجاور پایین می آید و پا در حصار دیوارهای مسجد می گذارد، از دنیای بیرون رها می شود و آن را پشت سر می گذارد.

شبستان مسجد فضایی غار مانند از سنگ و بتن است که آن را به مکانی خصوصی و خلوت برای دعا و راز و نیاز با خدا تبدیل کرده است. بخش زنان و مردان با یک دیواره مشبک فلزی از هم جدا شده‌ که علاوه بر ایجاد حریم عبادت، امکان ارتباط چشمی با منبر را هم پدید آورده است. این محیط بسیار ساده و عاری از هرگونه زرق و برق و حتی رنگ است. تنها عنصر تزئینی بازی با تغییرات نور روز است که از طریق روزنه ها و شکاف هایی در امتداد دیوار قبله به محیط وارد می شود. محراب مسجد هم با ستونی از نور مشخص است. روشنایی مصنوعی مسجد، به شکل نور مخفی و در زیر پله ها یا لایه های دیوار و سقف تعبیه شده است. شبستان بخش مرکزی ساختمان را تشکیل می دهد و فضاهای کمکی شامل سرسرا، محل سکونت امام مسجد، کفش داری، وضوخانه و سرویس های بهداشتی اطراف آن چیده شده است و با دیواری شیشه ای مشکی رنگی تفکیک شده است. چایخانه، کتابخانه و حیات عمومی هم در فضای باز قرار گرفته‌اند.

ِامره آرولات می گوید: « این اثر تضاد موجود بین دست ساخته های بشر و طبیعت را به حداقل رسانده است.» طراحی این مسجد سه سال به طول انجامید، ساخت آن در سال ۲۰۱۲ به پایان رسید و در ژانویه ۲۰۱۴ افتتاح شد.

میانگین امتیازات ۰ / ۵. تعداد امتیازات ۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این مطلب را از دست ندهید

دکوراسیون خانه های ۵۰ متری که بسیار بزرگتر به نظر می رسند

طراحی داخلی و دکوراسیون خانه های ۵۰ متری که تصاویرشان را می بینید، معجزه کرده اند و خانه ه…